NEWS

vineri, 28 ianuarie 2011 0 comentarii
Situatie politica complicata. Pentru observatorii politici care scruteaza zarile omenirii, in speranta unei ameliorari a situatiei generale, vestile sunt din cele mai proaste. In ciuda eforturilor depuse, situatia generala se agraveaza in mai multe puncte ale planetei. Asa de exemplu in Belgia care nu are un guvern legal din luna iunie, in urma alegerilor nici un partid politic nu a obtinut majoritatea, tratativele au esuat pana acum, asa ca fostul guvern gireaza afacerile curente in asteptarea unei solutii care intarzie sa fie gasita. Opinia publica incepe sa fie nemultumita. Duminica trecuta a avut loc o manifestatie a rusinii la care au participat aproape 50.000 de persoane, francofoni sau neederlanofoni, tineri si batrani apartinand tuturor paturilor sociale si varstelor. Este interesant de subliniat ca aceasta manifestatie nu a avut un caracter politic, de fapt a fost indreptata impotriva politicienilor care nu se pot pune de acord cum sa guverneze. Asa cum ii spune si numele, cei care au demonstrat au dorit sa transmita politicienilor un mesaj fara echivoc ,,sa va fie rusine”. Oamenii obisnuiti sunt de parere ca politicienii sunt egoisti, rupti de realitate si fara scrupule, se cearta fara incetare si nu au in vedere interesul tarii. Organizatorii ei au fost 3 studenti, ei insisi uimiti de succesul initiativei lor. Manifestantii si-au exprimat in mod public dezgustul fata de impasul politic in care se afla tara si au mentionat ca in cateva saptamani Belgia va bate recordul mondial detinut in prezent de Irak, pentru cea mai lunga perioada in care o tara a fost fara guvern.
O alta zona fierbinte este Africa, unde se afla mai multe focare de conflict. Unul dintre ele este Libanul, unde Najib Mikati, un deputat pro Hezbollah, a fost ales prim ministru. Aceasta a fost posibil dupa ce ministrii apartinand formatiei islamiste Hezbollah, au demisionat in bloc din guvernul fostului prim ministru Saad Hariri. Aceasta manevra politica a fost provocata de faptul ca tribunalul international pentru Liban de la Haga, se pregateste sa publice actul de acuzare impotriva celor care l-au asasinat in 2005 pe fostul prim ministru Rafic Hariri. Asa cum era de asteptat, suporterii primului ministru care a fost indepartat, au declansat manifestatii violente in cele mai importante orase ale tarii.
In Tunisia situatia este departe de a se imbunatatii. Mii de persoane stau zi si noapte in fata birourilor primului ministru, cerand o adevarata remaniere guvernamentala si inlaturarea ministrilor care au fost de partea fostului presedinte Ben Ali. In acelasi timp, guvernul a inceput o actiune penala impotriva fostului presedinte, a sotiei lui si a membrilor familiilor lor, asa numitele clanuri, pentru frauda, delapidare si transfer ilegal de devize. Aceste acuzatii au fost luate in serios, deoarece Elvetia si Franta, unde se afla marea parte a banilor si proprietatilor acestor persoane, au blocat conturile lor bancare. Interpolul a emis un manadat de arest international impotriva lui Zine al-Abidine Ben Ali, si a membrilor familiei sale, care se afla acum in Arabia Saudita. Cumnatul sau Belhassen Trabelsi, se afla cu sotia si cei 4 copii ai sai in Canada la Montreal. Nu se stie cum vor reactiona autoritatile canadiene la aceste mandate de arest international.
In Egipt, luand exemplu de la revolutia din Tunisia, situatia se complica la randul ei. Incepand de marti, mii si mii de persoane intelectuali, muncitori someri, femei si copii, au iesit pe strazi strigand slogane impotriva presedintelui Hosni Moubarak, care domneste peste Egipt de 30 de ani. In ciuda faptului ca are 82 de ani, Moubarak intentioneaza sa se reprezinte la alegerile viitoare. Pancartele purtate de manifestanti, scrise in engleza franceza si araba, il invitau pe presedinte sa ,,degajeze” de la putere. In ciuda faptului ca politia a fost foarte retinuta in luptele cu manifestantii, s-au inregistrat cativa morti si sute de arestari. Televizunea nationala a ignorat aceste manifestatii, ministrii le-au minimalizat importanta, iar serviciul twitter prin care comunica manifestantii si isi dau intalnire la locul manifestatiei, a fost intrerupt.
In Coasta de Fildes. Lupta pentru putere intre cei doi presedinti Alassane Ouattara si Laurent Gbagbo, se intensifica si ia o turnura economica. Ouattara, presedintele recunoscut de comunitatea internationala incearca sa inchida filialele bancii Centrale a Statelor Africii de Vest (BCEAO). ca sa il lase pe oponentul sau fara bani. De asemenea el a incercat sa blocheze exportul de cacao, principala sursa de venituri a tarii. El spera ca in acest fel sa il constranga pe Gbagbo, sperand ca daca nu vor fi platite, trupele care ii sunt fidele il vor abandona.
Gabon. Ca sa nu se lase mai prejos, seful principalului partid de opozitie, André Mba Obamé, a depus juramant ca presedinte al tarii. El spune ca alegerile din 2009 nu au fost castigate de actualul presedinte Ali Bongo, ca ele au fost falsificate si ca de fapt el este invingatorul legitim, si de aceea la fel ca si in Coasta de Fildes, presedintia i se cuvine lui. Ca raspuns la aceasta ceremonie de depunere de juramant, ministrul de interne Jean-François Ndongou, a declarat ca partidul lui Obamé este interzis, iar el este acuzat de inalta tradare si pasibil de pedeapsa cu moartea. Refugiat in sediul Programului de Dezvoltare al ONU pentru Gabon, ,,noul presedinte” vrea la randul sau sa desfiinteze partidul presedintelui Ali Bongo, si sa-l judece. Probabil ca nu intelegeti mare lucru din aceste istorii incurcate, si va dau dreptate, pe cat de ciudate si intortocheate sunt ele, pe atat de adevarate si triste. Aceste situatii arata cat de fragila este pacea lumii, cat de usor se poate bascula intr-un conflict regional si chiar mai mult.
Albania. Presedintele face apel la calm si cooperare. Presedintele Albaniei, Bamir Tobi, a facut un apel la calm si a cerut guvernului si opozitiei sa colaboreze, in urma protestelor violente soldate cu morti si raniti. Fortele politice ale tarii trebuie sa inceapa un dialog politic si institutional, crede seful statului albanez. Apelul sau i-a vizat pe premierul Sali Berisha si pe liderul opozitiei Edi Rama. Acesta din urma a solicitat medierea comunitatii internationale. Liderul socialist a precizat insa ca protestele anti-guvernamentale vor continua. Vinerea trecuta, demonstratiile din fata sediului guvernului de la Tirana au degenerat in violente. Trei protestatari au fost ucisi. Albania se afla in criza politica de la alegerile din iunie 2009. Opozitia socialista nu recunoaste rezultatul scrutinului si acuza Partidul Democrat al premierului Berisha de coruptie si manipularea votului.
      Anul 2010 a fost cel mai cald an din istoria planetei. Pentru locuitorii tarilor Europene, ultimele luni ale anului 2010 au fost marcate de zapada, furtuni si inghet, dar in general anul 2010 a fost cel mai cald din istoria planetei. Potrivit raportului poublicat saptamana aceasta de catre Organizatia Meteorologica Mondiala cu sediul la Geneva, temperatura medie a globului a fost in 2010 cu 0.01 grade mai mare decat in 2005, si cu 0.02 grade comparativ cu 1998, ceea ce il califica ca fiind cel mai calduros. Raportul adauga totusi ca aceasta diferenta este foarte mica si ca este in limitele erorilor statistice. Cu toate acestea nu este nimic imbucurator chiar daca diferenta nu este asa de mare. De fapt in 2010 s-au inregistrat recorduri de temperaturi extreme in Rusia, centrul Statelor Unite, Europa de vest si nord, au inregistrat temperaturi minime, cu 10 grade inferioare celor normale pentru sezonul de iarna. In acelasi timp Africa sud, vestul Asiei, estul Canadei si Groenlandei, au inregistrat cresteri de temperatura cu totul anormale. Banchiza artica a pierdut 1,35 milioane de km patrati fata de luna decembrie a anilor 1979-2000, raportul mentioneaza de asemenea valul de caldura si seceta din Rusia, inundatiile din Pakistan, Sri Lanka, Filipine, Brazilia si Australia. In prezent tarile din Africa Australa incepand cu Angola si terminand cu Madagascarul, sunt victima unor inundatii fara precedent. Africa de Sud este in mod special afectata, 123 de persoane si-au pierdut deja viata, recoltele sunt compromise, si ploaia este departe de a se opri. Pe de alta parte, sezonul cicloanelor care incepe in ianuarie si tine pana in martie, va complica si mai mult situatia. Zonele afectate cuprind de asemenea nordul Zimbabwe, centrul  Zambiei, sudul Malawi, centrul  Mozambicului si cea mai mare parte a Madagascarului. In Australia inundatiile au cuprins noi zone, iar numarul victimelor a ajuns la 22, fara a mai tine in cont imensele pagube materiale.
Moscova.  Atentat. O explozie, provocata de un atentator sinucigas, la poarta de sosiri, in zona de colectare a bagajelor a aeroportului international de la Moscova Domodedovo s-a soldat, potrivit unui bilant provizoriu, cu cel putin 31 de morti si peste 130 de raniti. Autoritatile au confirmat, potrivit Interfax, atentatul terorist. Ranitii au fost transportati in mai multe spitale din capitala Federatiei Ruse. Aeroportul a fost evacuat. Toate zborurile au fost, deocamdata anulate, iar cursele care urmau sa aterizeze au fost redirectionate. Potrivit agentiilor de presa, care citeaza surse locale, politia a intarit controalele si la alte porti aeriene, precum si in restul mijloacelor de transport. Fortele de securitate moscovite sunt pe urmele a trei barbati care se pare ca ar avea legatura cu atentatul. Autoritatile au confirmat ca explozia a survenit in urma detonarii a nu mai putin de 7 kg. de TNT.
Comunitatea internationala condamna atentatul de la Moscova. Comunitatea internationala a condamnat atentatul de luni de la aeroportul Domodedovo, cel mai important din capitala rusa Moscova. Cancelarul Angela Merkel a transmis condoleante presedintelui rus Dmitri Medvedev si familiilor victimelor. Ministrul german de externe Guido Westerwelle a calificat atentatul drept un ,,act barbar” nejustificabil. ,,Sunt socat de atentatul de la Domodedovo”, a declarat presedintele american Barack Obama, citat de purtatorul de cuvant al Casei Albe. Presedintele si sotia sa Michelle, si-au exprimat sprijinul pentru victime si solidaritatea cu poporul Rusiei. ,,Trebuie sa luptam impotriva terorismului”, subliniaza mesajul prezidential american. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si-a declarat, de asemenea, marea tristete si socul, condamnand un atac terorist las. El a trimis condoleante guvernului si poporului rus, in special familiilor victimelor. Presedintele Nicolas Sarkozy a condamnat cu cea mai mare fermitate atentatul de luni, si a adresat sincere condoleante familiilor si rudelor victimelor, transmitand poporului rus sentimentele de profunda simpatie din partea tuturor francezilor. Potrivit Administratiei Prezidentiale de la Bucuresti, si presedintele Traian Basescu a adresat, in numele poporului roman si al sau personal, sincere condoleante presedintelui Federatiei Ruse, poporului rus si familiilor victimelor atentatului, exprimand in acelasi timp compasiunea si regretul pentru producerea acestui cumplit atac terorist.
Manila. Atentat. O explozie a ucis marti doua persoane intr-un autobuz din capitala filipineza Manila. Deflagratia a fost cauzata de un dispozitiv exploziv, a anuntat purtatorul de cuvant al presedintelui tarii. Bomba a fost plasata undeva la mijlocul vehiculului, potrivit informatiilor oficiale.
Kerbala. Explozii. Zece persoane au fost ucise in urma celei de-a doua explozii care a lovit orasul irakian, de pelerinaj al siitilor, Kerbala, ridicand numarul victimelor la 14. Cele doua deflagratii au avut loc in timpul unei ceremonii religioase importante, la care participau sute de mii de siiti. Potrivit ministrului adjunct al apararii de la Bagdad, Khamis al-Saad, peste 150 de persoane au fost ranite.
Militanti cu legaturi al Qaida au evadat dintr-o inchisoare din Irak. 12 militanti cu legaturi cu al Qaida au evadat dintr-o inchisoare din Basra, sudul Irakului, au anuntat autoritatile. Ei au obtinut uniforme ale politiei si au iesit din centrul de detentie. Cei 12 au legaturi cu Statul islamic Irak - grupare sunnita afiliata la al Qaida. Toate garzile inchisorii au fost arestate. Mai multi dintre militanti recunoscusera implicarea in numeroase atentate comise din 2004 in Basra.
India. Busculada. O suta de persoane au murit intr-o busculada langa un templu din sudul Indiei, au anuntat autoritatile din New Delhi. Pelerinii reveneau de la un ritual la un templu hindus, cand un vehicul s-a rasturnat, ceea ce a declansat busculada. Incidentul s-a produs in apropiere de templul Sabarimala.
Un protestant elvetian, presedinte al Academiei Pontificale de <tiinte. Vaticanul a anuntat sambata ca Werner Arber, un genetician specializat in biologie moleculara, laureat al Premiului Nobel, va fi noul presedinte. In varsta de 81 de ani, el va inlocui pe italianul Nicola Cabibbo, care a murit in august anul trecut. Werner Arber este membrul academiei din anul 1981, si a devenit renumit in anii 1960 cand a descoperit enzimele care permit divizarea ADN-ului. Academia Pontificala de <tiinte este compusa din 80 de savanti din lumea intreaga, toti numiti de catre papa.
Vaticanul se doteaza cu o Banca Centrala proprie. Vaticanul intentioneaza sa infiinteze o banca centrala proprie, pentru a face transparente afacerile financiare ale sfantului scaun. Potrivit ziarului La Stampa care apare la Torino, telul principal al masurii este insa supravegherea  afacerilor perfectate de banca Vaticanului IOR, implicata in repetate scandaluri, si a altor institutii financiare ale statului eclezial. In plus este dorita si adaptarea la normele internationale ale afacerilor bancare. Papa Benedict al XVI-lea va prezenta oficial planul de infiintare a noii Banci Centrale. Banca IOR a Vaticanului este acuzata de autoritatile italiene ca a incalcat standardele anti-spalare de bani, valabile in Italia. Din cauza suspiciunii de spalare de bani, 23 de milioane de euro sunt blocate in prezent intr-un cont al IOR.
Capela Sixtina contine fresce intrigante. Adesea operele de arta care impodobesc  monumentele religioase de prestigiu au mesaje secrete, sau pur si simplu erori de doctrina datorate ignorantei, sau intentiilor ascunse ale artistilor. Una dintre ultimile carti publicate despre acest subiect, aduce o opinie noua despre picturile realizate de Michel Angelo in frescele realizate intre 1508 si 1512, care impodobesc Cadrala Sixtina. In lucrarea recent publicata, Elena Lazzarini dezvolta tema nuditatii in arta secolului XVI. Pornind de la realitatea istorica, pictorii epocii nu puteau avea modele vii in atelierul lor. De aceea trebuia sa mearga in baile turcesti ca sa-si gaseasca inspiratia. Autoarea explica ca in frescele din Capela Sixtina, locul in care cardinalii se intrunesc sa aleaga noul papa, contin anumite scene care fac referiri adesea destul de evidente  la unele practici. Mai ales in scenele care infatiseaza infernul si pe cei condamnati sa ajunga acolo, anumite scene sunt indecente. De fapt cu ocazia inaugurarii acestor fresce, papa Sixtus al IV-lea a cerut ca, corpurile goale sa fie acoperite de un voal.
Ce trebuie sa faci ca sa primesti haine gratuit. In Portugalia, grupul de magazine Desigual, a hotarat sa-si faca publicitate cu orice pret. Intr-adevar ce poate fi mai socant decat sa vezi in fata unui magazin de imbracaminte, un grup de cumparatori dezbracati asteptand ora deschiderii. Motivul este ca primii 100 de cumparatori vor fi imbracati gratuit, iar restul vor primi o reducere de 50%. Iata ca pentru acest motiv sute de persoane au uitat de rusine, au ignorant frigul, si au asteptat rabdatori pe trotuare deschiderea magazinelor ca sa-si faca cumparaturile. Dupa Portugalia si Spania, organizatorii planuiesc sa ajunga pana la New York, dar acolo probabil ca vor trebui sa astepte  sa se topeasca zapada.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Obezitatea si civilizatia moderna. Lantul de magazine Walmart, a decis sa reformuleze mai multe mii de produse alimentare pe care le vinde, cu scopul de a reduce cantitatea de sare si zahar pe care le contin. Initiativa gigantului Walmart, care este cel mai mare magazin alimentar din lume, a fost ca raspuns la campania inceputa de Michelle Obama, de a reduce cantitatea de sare, zahar si grasimi din alimentele comercializate pe piata americana, precum si cresterea nivelului de activitate fizica a populatiei. In USA, obezitatea a devenit problema numarul unu de sanatate.  Taco Bell, unul dintre cele mai mari restaurante de fast food din lume, a fost dat recent in judecata sub acuzatia ca face reclame false la alimentele pe care le comercializeaza. De exemplu, beef tacos, contin numai 30% carne de vita, si nu este chiar clar care sunt celelalte componente ale acestui fel de mancare specific bucatariei mexicane. Aceasta actiune judecatoreasca a fost initiata de un grup de cetateni din statul California.  Caldura poate contribuii si ea la obezitate, este opinia cercetatorilor britanici de la University College London. Intr-un articol publicat recent in revista Obesity Reviews, cercetatorii britanici explica ca atunci cand mercurul termometrului scade, organismul consuma calorii mai multe ca sa-si mentina temperatura normala. In conditiile moderne, cand majoritatea caselor se bucura de caldura si confort, acest confort poate si el sa contribuie la obezitatea populatiei din lumea asa zisa civilizata. ,,Pentru ca petrecem tot mai putin timp in aer liber si la frig, organismul nu mai are nevoie sa cheltuiasca energie suplimentara ca sa se incalzeasca” a explicat Dr. Fiona Johnson, autoarea studiului. Dr. Louis Aronne, de la New York-Presbyterian Hospital-Cornell Medical Center din New York, recomanda ca pe langa reducerea caloriilor consumate si cresterea activitatii fizice, si reducerea temperaturii din casa, mai ales pe timpul nopti, precum si timpul petrecut in aer liber pe timpul iernii, sunt alternative bune pentru cei ce doresc sa slabeasca. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©Copyright 2011 Adriel Blog | TNB