NEWS

duminică, 16 ianuarie 2011 0 comentarii
Tunisia tulburari sociale extrem de grave. De la mijlocul lunii decembrie, Tunisia cunoaste tulburari sociale extrem de violente. Aceste tulburari isi au originea in starea de mizerie si saracie in care se gasesc tinerii intelectuali, care dupa ce termina scoala nu isi pot gasi de lucru. Tunisia este in teorie o tara democratica, al carui presedinte, Zine el Abidine Ben Ali, domneste fara scrupule de peste 23 de ani. Familia si prietenii sai, au pus mana pe toate posturile importante si se imbogatesc lasand populatia in mizerie. In acest context, pe 17 decembrie in orasul Kasserine, un tanar care era obligat sa vanda fructe in piata, suparat de problemele care le avea cu politia, si-a dat foc in piata publica. A doua zi un altul s-a electrocutat, si de aici au inceput manifestatii publice in mai multe orase. Politia a reprimat cu cruzime aceste manifestatii tragand in multime cu gloante reale si facand numeroase victime. Inmormantarile acestor victime s-au transformat in alte confruntari cu populatia, iar apoi in timpul noptii ca sa se razbune, populatia a dat foc si a distrus bancii si cladiri publice, care reprezinta pentru ei statul tunisian. La inceput presedintele a ignorat aceste manifestatii, ca apoi sa promita locuri de munca pentru tinerii cu diplome, dar aceasta nu a calmat populatia care a continuat sa manifesteze si sa distruga cladirile publice. Ca raspuns politia si armata au arestat mii de persoane. In cursul acestei saptamani, manifestatiile au luat amploare extinzandu-se la alte orase si in cele din urma la capitala tarii Tunis. In sfarsit, ingrijorat de aceasta evolutie, miercuri primul ministru Mohamed Ghanouchi, a anuntat ca presedintele tunisian Zine el Abidine Ben Ali, a hotarat sa concedieze pe ministrul de interne Rafik Belhaj Kacem, sa elibereze pe cei arestati in cursul acestor confruntari si sa deschida o ancheta asupra coruptiei care afecteaza tara. Se pare insa ca acest anunt intervine prea tarziu, deoarece manifestantiile in diverse orase ale tarii continua. La colturile strazilor sunt postate tancuri si masini blindate, care incearca fara mare succes, sa mentina ordinea. Universitatile si scolile au fost inchise, iar statiunile turistice sunt de asemenea afectate, deoarece turistii se tem sa nu fie prizonierii unor viitoare conflicte. Uniunea Europeana a condamnat cu jumatate de gura violentele si raspunsul disproportionat al fortelor de ordine, dar nu prea vor sa atace un regim care desi este caracterizat de ,,Ceausescu al desertului” este favorabil occidentului, tine sub control islamistii, si cu care se fac afaceri bune.
Coasta de Fildes. Criza se adanceste fara o solutie la orizont. Coasta de Fildes continua sa fie prada unor tensiuni politice excesive datorita faptului ca fiecare din cei doi presedinti si guvernele lor insista ca ei sunt cei care trebuie sa conduca tara. In ciuda incercarilor de mediere ale vecinilor africani, nu se intrevede nici o solutie. In acest timp grupuri inarmate fidele celor doua tabere se infrunta  producand morti si raniti. In ultimile zile confruntarile au devenit tot mai inversunate folosind chiar si arme grele, si au inceput sa apara victime si in randul militarilor si al politistilor fideli fostului presedinte, dovada ca lucrurile iau o turnura serioasa. Sute de mii de persoane sunt deja refugiate in tarile vecine, si in fiecare zi alte sute trec granita, strainii care locuiesc si fac business in tara au inceput si ei sa plece, de frica declansarii unui nou razboi civil.
Belgia in impas total. In acelasi timp, Belgia continua sa fie, dupa 7 luni de la alegeri, fara guvern si aceasta incepe sa se simta deoarece guvernul interimar nu poate lua nici o decizie importanta. Opinia publica, oamenii de afaceri si politicienii sunt agasati de aceasta situatie si exista temerea ca tara va cadea prada unei crize financiare serioase. Problema cea mai grava este ca la orizont nu se intrevede nici o solutie.
Australia. Inundatiile catastrofale continua. In Australia inundatiile continua sa faca ravagii, ele au afectat zilele acestea orasul Brisbane, capitala statului Queensland, si cel de al treilea oras ca marime din Australia. Politicienii si reporterii folosesc din ce in ce mai des expresii ca ,,potop Biblic, catastrofa secolului”. In mod practic centrul orasului este sub ape,  zeci de mii de persoane fiind afectate. Saptamana aceasta, un adevarat zid de apa inalt de circa 8 metri s-a abatut asupra orasului Toowoomba, aflat la vest de Brisbane. Case, masini, si barci depotriva au fost pur si simplu spulberate in calea acestui adevarat tsunami produs de apele care s-au revarsat dintr-o vale care ajunsese sa fie prea plina de apele ploilor recente. Din nefericire, ploile nu sunt gata sa inceteze, si se asteapta pentru zilele urmatoare ca nivelul apelor sa continue sa creasca.
Brazilia. Inundatii. Peste 335 de persoane si-au pierdut viata in orasele din apropiere de Rio de Janeiro, din cauza ploilor abundente si alunecarilor de teren din sud-estul Braziliei. Precipitatiile abundente au provocat alunecari de teren in orasul montan Teresopolis, unde au murit 130 de persoane. Cel putin trei pompieri se numara printre cei 107 brazilieni care si-au pierdut viata in urma alunecarilor de teren din Nova Friburgo. De asemenea mii de persoane au ramas fara adapost din cauza intemperiilor de anul acesta. Bilantul mortilor este in crestere, pe masura ce echipele de salvare ajung in sate multe izolate, dintre care unele au fost distruse in totalitate. De asemenea, numeroase persoane sunt date disparute. Peste 800 de membri ai echipelor de salvare verifica zona, iar marina braziliana a pus la dispozitie elicoptere pentru a transporta echipamente si personal.
Haiti. Un an de la cutremurul de pamant. Ceremonii religioase au avut loc in bisericile in ruine, un presedinte care nu are nici o putere, si care va ceda poate locul unuia care urmeaza sa fie ales, a condus ceremonii care au fost deosebit de triste, avand in vedere aspectul dezolant al orasului Port au Prince. In ciuda eforturilor financiare si materiale deosebite, numai 5% din moloz a fost indepartat, guvernul este complet dezinteresat de soarta sinistratilor, asociatile caritative fac fiecare ce pot, nu prea mult. Fostul presedinte Clinton se declara exasperat de incetineala birocratiei gvernamentale care a blocat in vama timp de 9 luni, masini care permit transformarea molozului in pietris bun pentru fabricarea betonului. Prada luptelor politice intre partide rivale, tara se mentine in cea mai groaznica mizerie. Sinistratii de dupa cutremur, dorm inca in adaposturi improvizate din prelate, sunt furati in mod sitematic, femeile si chiar fetele violate fara mila si rusine. Unni Karunakara, presedintele organizatiei Medecins sans Frontieres, se declara indignat de esecul total al sitemului umanitar fata de epidemia de holera care a facut deja peste 3.600 de victime. La randul sau Michaelle Jean, fosta guvernatoare generala a Canadei, de origine haitiana, ea insasi, care este in prezent trimisul special ONU in Haiti, s-a declarat extrem de suparata, chiar furioasa de lentoarea birocratiei guvernamentale, care nu prezinta garantiile necesare pentru organizatiile si guvernele straine ca sa trimita bani si ajutoare in Haiti. Ea impreuna cu Irina Bokova, sefa UNESCO, au dat publicitatii o scrisoare in care isi exprima frustarea fata de lentoarea, sau mai bine zis inexistenta procesului de reconstructie a tarii.
Palestinienii si Israelul. Autoritatea palestiniana acuza Israelul ca a distrus orice sansa de reluare a negocierilor de pace dintre cele doua parti. Palestinienii sunt revoltati de demolarea unei cladiri cu valoare simbolica din cartierul arab al Ierusalimului, in locul careia vor fi construite locuinte pentru colonistii evrei. Cladirea avea o valoare istorica pentru palestinieni, deoarece fusese construita, in anii '30, de familia celui mai inalt cleric musulman din Ierusalim. Hotelul a fost confiscat de britanici, dupa ce prelatul musulman s-a asociat cu nazistii, iar din 1967 a fost preluat de Israel. Autoritatile l-au transferat unui miliardar american care doreste sa construiasca aici o colonie evreiasca, in plin cartier arab. Proiectul este criticat nu numai de palestinieni, ci si de militantii israelieni pentru pace. Palestinienii doresc ca viitorul lor stat independent sa aiba capitala la Ierusalim, in timp ce Israelul respinge orice noua divizare a orasului. Demolarea hotelului a fost condamnata de Uniunea Europeana, iar secretarul de stat american o considera ,,o evolutie ingrijoratoare care compromite eforturile de pace”.
Accident aviatic in Iran. 77 de persoane si-au pierdut viata si alte 29 au fost ranite cand un avion de pasageri al companiei Iran Air, care zbura de la Teheran la Orumiyeh, oras din nord-vestul tarii, s-a prabusit in timp ce incerca sa faca o aterizare de urgenta pe un teren acoperit de zapada. Accidentul a avut loc in apropiere de Orumiyeh, un oras din provincia muntoasa Azarbaijan, situat la 700 de km nord-vest de capitala Teheran. Avionul companiei Iran Air, un Boeing 727, decolase de la Teheran cu o ora intarziere si s-a prabusit din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Pilotul anuntase anterior si o defectiune tehnica.
Suspectul pentru incidentul armat din Arizona a fost pus sub acuzare. Jared Lee Loughner, suspectul in varsta de 22 de ani arestat pentru incidentul armat din Arizona, a fost pus sub acuzare. Barbatul a deschis sambata focul in fata unui supermarket din Tucson, Arizona, omorand sase persoane si ranind alte 14, printre care si pe membra Camerei Reprezentantilor, Gabrielle Giffords. Printre morti se numara un judecator federal si o fetita in varsta de noua ani, au anuntat autoritatile americane. Atacul a avut loc la 10 minute dupa inceperea unei intalniri intre membra legislativului de la Washington si reprezentantii circumscriptiei sale, intalnire ce fusese anuntata anterior. Seful politiei din Tucson, Roberto Villasenor, a precizat ca departamentul sau a securizat locuintele si birourile unor responsabili federali, ca masura de precautie. Politia a precizat insa ca nu exista dovezi ale unei amenintari mai ample vizand responsabili federali. Perchezitia locuintei suspectului a produs dovezi care arata ca doamna Giffords a reprezentat unica tinta a atacatorului. Presedintele american Barack Obama a calificat incidentul armat drept o ,,tragedie de nedescris”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Nivelul raurilor din Germania este in continuare foarte ridicat. Ploaia si vremea calda din ultimele zile a dus la cresterea nivelului multor rauri din Germania. Raul Mosel a inundat deja cateva localitati. Pe strazile din zona viticola Zell, nivelul apei este de aproape 2 metri. La Koblenz, unde Moselul se varsa in Rin, debitul a atins nivelul critic iar la Köln autoritatile au ridicat baraje mobile pentru a proteja centrul istoric de posibile inundatii.
Scandalul cu dioxina din Germania ia amploare. In Germania, scandalul provocat de infestarea cu dioxina a mari cantitati de hrana pentru animale, ia amploare. Conform informatiilor aparute in revista Focus, au fost descoperite cantitati de dioxina mult peste limita admisa chiar si in animale. Publicatia citeaza un raport preliminar al guvernului german referitor la acest caz. Probele recoltate din loturile de hrana pentru animale fabricata de producatorul Harles und Jentzsch din landul german Schleswig-Holstein, indica faptul ca mancarea animalelor continea o cantitate de 77 de ori mai mare de dioxina decat cea admisa. Mai mult, in martie 2010 un laborator descoperise ca grasimea industriala prelucrata de firma Harles und Jentzsch continea dioxina, autoritatile nestiind nimic despre acest lucru. Peste 4.700 de centre de prelucrare a carnii din Germania au fost inchise, fiind suspectate ca prelucrau carne infestata cu dioxina.
Locuinte distruse de chiciura in sudul Chinei. Aproape 60.000 de oameni au trebuit sa-si paraseasca in sudul Chinei locuintele din motive de securitate, dupa ce caderi masive de chiciura au provocat prabusirea a 1.200 de imobile si numeroase alte avarieri. Potrivit Ministerului chinez pentru Aparare Civila, acelasi fenomen meteorologic a compromis recoltele pe o suprafata de mai bine de 142.000 de hectare. In mod normal, in sudul Chinei iernile sunt blande.
Monument dedicat homosexualilor. Nu demult va informam despre inaugurarea oficiala de catre papa Benedict a catedralei Sagrada Familia din Barcelona. Primaria orasului Barcelona a anuntat ca urmeaza sa ridice un monument care aduce un omagiu homosexualilor si transsexualilor ,,care au fost persecutati si au fost victime ale represiunii de-a lungul istoriei".
Grecia va ridica un gard la frontiera cu Turcia. Grecia intentioneaza sa-si securizeze cu un gard granita terestra cu Turcia, pentru a stopa imigratia clandestina in spatiul UE. Societatea elena a ajuns la limita, in privinta acceptarii imigrantilor ilegali, a spus ministrul de resort Christos Paputsis. El a adaugat ca frontiera terestra, avand o lungime de aproximativ 200 de km, a devenit pentru refugiati principala poarta de acces in tara, dupa ce au fost instituite controale mai severe pe mare. Intre timp, mai bine de 80 la suta din imigrantii clandestini ajung in spatiul UE tranzitand Grecia. De aceea, guvernul de la Atena a cerut cu doua luni in urma sprijinul agentiei UE pentru paza frontierelor Frontex. Din noiembrie, aproximativ 200 de agenti ai Frontex asigura impreuna cu graniceri eleni paza raului de frontiera Evros.
 Cat de mult se poate prelungi viata omului? Aceasta este intrebarea pe care si-au pus-o Jac|ues Vallin si France Meslé de la Institutul de Studii Demografice din Franta. Ei au remarcat ca in secolul XVII durata medie de viata era de 27 de ani pentru barbati si 28 de ani pentru femei. In 2009 ea s-a triplat ajungand la 78 de ani pentru barbati si 85 de ani pentru femei. Din punct de vedere statistic se constata o progresie de 3 luni la fiecare an, aceasta fiind justificata de progresele medicinii, mijloace de diagnostic si tratamente din ce in ce mai performante. Pornind de la aceste premise un statistician ar putea trage concluzia ca se poate avansa la nesfarsit. Dar la sfarsitul studiului cei doi autori isi exprima indoiala ca asa ceva este posibil, si poate ca 100 de ani ar fi limita maxima, dar nu se stie cand si cum va fi atinsa. Daca ar fi citit Biblia dom Jac|ues Vallin si France Mesle, nu ar fi mai trebuit sa-si piarda timpul cu cercetarile; ar fi aflat raspunsul mult mai repede.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Muzica stimuleaza creierul. Un articol publicat saptamana trecuta in revista Nature Neuroscience, sugereaza ca muzica poate stimula activitatea creierului intr-un mod extrem de important. Cercetatorii de la McGill University din Montreal, cu ajutorul unor studii radiologice, au descoperit ca muzica stimuleaza secretia de dopamine, o substanta care actioneaza ca neurotransmitter si neurohormone. Dopamine este produsa de celulele creierului si are un rol important in activitatea normala a sistemului nervos central. Dopamine de asemenea este responsabila pentru sentimentele de placere si satisfactie. PET scans, au aratat ca atunci cand voluntarii la studiu au ascultat anumita muzica, creierul a produs mai multa dopamine in zona numita striatum. Productia deficitara de dopamine poate duce la depresie, psihoza, schizofrenie, si Parkinson. Lucrarile muzicale care au produs reactia cea mai puternica, au fost: Adagio pentru viori, de Samuel Barber, partea a doua din Simfonia Nr 9 de Beethoven si Claire de Lune de Debussy. La experiment a fost folosite numai piese muzicale instrumentale, iar acum cercetatorii doresc sa afle daca si piesele vocale pot creea reactii similare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©Copyright 2011 Adriel Blog | TNB