NEWS

vineri, 21 ianuarie 2011 0 comentarii
Presedintele Chinei in vizita in Statele Unite. In pregatire pentru vizita presedintelui chinez Hu Jintao, masina publicitara chineza a luat cu asalt America. Spoturi publicitare care preamaresc cetateni de rand sau celebritati cum ar fi jucatorul de baschet Yao Ming, sau Web tycoonul Jack Ma, manechine si monumente istorice. Spotul publicitar este scurt, dureaza doar un minut, dar va apare pe canalul  CNN de 300 de ori pe zi. In prioadele de varf va fi proiectat pe un ecran gigantic in New York Times S|uare, odata la fiecare 4 minute pana pe 14 februarie. Este clar ca China utilizeaza istoria si arta, imaginea oamenilor de rand, promovarea invatarii limbii chineze in liceele americane intr-o campanie foarte savant orchestrata, care are ca scop sa atenueze teama fata de aceasta putere economica, militara si geopolitica care este pe cale sa cucereasca intreaga omenire. In ultimii ani, guvernul chinezesc a realizat ca trebuie sa-si inbunatateasca reputatia si sa atenueze aceasta imagine de putere fara scrupule care zdrobeste si cucereste totul in calea ei. In acest scop China cheltuieste miliarde de dolari. Reprezentantele comerciale si sucursalele institutului Confucius, care promoveaza invatarea limbii chineze in occident, ziarul oficial China Daily se tipareste incepand din 2009 in Statele Unite, emisiuni de televiziune in engleza, sunt numai cateva exemple de ceea ce face guvernul chinez ca sa cucereasca din punct de vedere sentimental occidentul, pentru ca din punct de vedere financial l-au cucerit de mult. In ciuda acestor eforturi, fiecare vizita a demnitarilor chinezi este intampinata de demonstratii ale dizidentilor chinezi care protesteaza lipsa de libertate din China. Chiar si americanii de rand sunt sceptici; intr-un sondaj recent, 65% vad in China un adversar, sau macar o problema serioasa.
Tunisia in plina revolutie. Inca de saptamana trecuta va relatam ca in Tunisia situatia este critica. Din nefericire evolutia evenimentelor s-a dovedit a fi cea prevazuta. Manifestatiile populare si revolta populatiei l-au obligat pe presedintele Ben Ali, sa paraseasca tara inca de sambata trecuta. Un avion in care se aflau: familia sa, bagajele, printre care 1.500 kg de aur, tocmai retrase de la banca nationala, a parasit in graba Tunisul sambata. Dupa ce a incercat fara succes sa aterizeze in Franta, autoritatile i-au spus ca nu il vor, fostul presedinte a ajuns in Arabia Saudita unde a gasit adapost intr-un palat princiar. In urma sa tara si-a continuat revolta. Potrivit constitutiei, presedintele camerei deputatilor, Foued Mebazaa, a devenit presedinte interimar, numai ca acest om de 78 de ani are o istorie lunga si complicata cu fosta putere. Intrat in politica de tanar, el a fost primarul orasului Tunis, apoi ministru in guvernul primului presedinte al Tunisiei, Habib Bourguiba, ,,parintele independentei” tunisiene. Apoi a devenit ministru si a servit cu credinciosie pe Ben Ali. Asa cum era normal, luni a prezentat un nou guvern in care figureaza tot vechii ministrii din partidul fostului presedinte. Alegerea celor 4 noi ministrii care apartin opozitiei oficiale, era un fel de mascarada organizata, ca sa nu se poata spune ca nu exista opozitie, au primit posturi secundare. Intr-adevar presedintele interim, Foued Mebazaa, si primul  ministru Mohammed Ghannouchi, au demisionat din RCD, partidul fostului presedinte, dar opinia publica nu a fost multumita. De fapt la numai 24 de ore de la numirea lor, cei 4 ministri provenind din opozitie au demisionat. Primul ministru, Mohammed Ghannouchi, a promis alegeri libere in urmatoarele 6 luni, aceasta inseamna ca toate partidele politice inclusiv cel islamist si cel comunist vor putea participa. In orase spiritele sunt agitate, militantii fostului presedinte si militia credincioasa lui, au tras in populatie, armata a luat controlul arestandu-i sau omorandu-i, cetatenii au organizat patrule in fiecare cartier oprind pe cei care devastau magazinele si predandu-i armatei. In ultimile ore chiar daca situatia s-a imbunatatit din punct de vedere al securitatii; magazinele au inceput sa deschida, a aparut paine la brutarii, din punct de vedere politic situatia este mai complicata ca oricand, tara fiind in pericol de a bascula in haos, in orice moment. Este interesant ca incurajati de aceste evenimente, opozitiile din alte tari arabe din nordul Africii, au inceput sa organizeze manifestatii si sa ceara rasturnarea dictatorilor care ii guverneaza. Cat de mult succes vor avea? Nimeni nu poate spune. 
Belgia vrea sa ridice complet secretul bancar in cazul strainilor. Guvernul belgian vrea sa ridice complet secretul bancar in cazul strainilor care au un cont in Belgia, relateaza De Standaard. Aceasta masura este necesara pentru ca Belgia sa nu fie inclusa din nou pe ,,lista gri”, cu paradisuri fiscale, a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Guvernul a pregatit un proiect de lege care vrea sa fie adoptat cat mai repede posibil. Astfel, strainii nu se vor mai putea adresa unei banci belgiene pentru a-si ascunde banii de fiscul din tara lor de origine. Belgia a fost scoasa de pe lista gri dupa o serie de acorduri cu mai multe tari privind schimbul de informatii bancare. Bruxelles a incheiat 42 de astfel de acorduri, dar niciunul nu este inca in vigoare. In prezent, OCDE verifica daca legislatia belgiana este conforma cu standardele internationale. Un raport definitiv va fi publicat in luna mai.
Tikrit. Atentat. Cel putin 50 de persoane au murit si alte 150 au fost ranite intr-un atentat sinicigas ce a vizat un grup de recruti ai politiei. Teroristul s-a sinucis la un punct de securitate, unde recrutii isi asteapta de obicei randul la centrul de recrutare. Atacul a provocat un incendiu la o benzinarie din apropiere. Televiziunea locala a lansat un apel pentru donarea de sange. Centrele de recrutare din Irak sunt atacate frecvent, iar atentatele sunt revendicate de celula irakiana al Qaida.
Grenada la ambasada croata din Germania. Grenada de mana descoperita la ambasada Croatiei de la Berlin era in stare de functiune, potrivit politiei germane. Grenada a fost gasita intr-un pachet primit de ambasada croata, in care se mai afla si o scrisoare. Continutul acesteia este studiat in prezent de anchetatorii germani. Contextul presupusei tentative de atentat ramane neclar. Presedintele Croatiei, Ivo Josipovic, va efectua miercuri o vizita la Berlin. In ultimele saptamani, mai multe ambasade straine din diferite tari europene au primit pachete cu exploziv. Ultimul caz s-a inregistrat in decembrie la Roma.
Pakistan. Explozie. Cel putin 17 persoane si-au pierdut viata luni in Pakistan, in urma unei explozii produse intr-un autobuz. Deflagratia a avut loc la Jawarza, in nord-vestul tarii. Bomba era prevazuta cu un detonator cu ceas si era ascunsa in apropierea rezervorului de gaz al vehiculului care efectua curse pe distante scurte. Islamistii comit frecvent atacuri impotriva fortelor de securitate si a civililor in aceasta regiune aflata la granita cu Afganistanul si considerata bastion al talibanilor si retelei al Qaida.
Budapesta. Busculada la un club de noapte. Trei femei au murit in urma unei busculade ce a avut loc intr-un club de noapte din capitala ungara, Budapesta. Persoanele din clubul West Balkan s-au ingramadit spre iesire, dupa ce muzica s-a oprit brusc sambata noapte, au declarat martori pentru MTI. Sponsorul evenimentului de la club, Noise Night Life, a anuntat ca busculada a avut loc dupa ce cineva a strigat ,,injunghiere”. Insa o ancheta a politiei nu a gasit dovezi ale unei injunghieri, potrivit MTI. Politia a precizat ca verifica in prezent daca numarul persoanelor aflate in club a depasit capacitatea legala, iar primarul districtului in care se afla discoteca a anuntat ca aceasta nu primise autorizatie pentru eveniment. Circa 2.500 de persoane se aflau in club in momentul in care a izbucnit panica.
Tribunalul ONU a emis act de acuzare in dosarul Hariri. Procurorii internationali au emis un act de acuzare pentru asasinarea, in 2005, a fostului premier libanez Rafik Hariri. Tribunalul special al ONU pentru Liban nu a dat publicitatii inca numele suspectilor, iar un judecator va decide daca va emite mandate. Potrivit asteptarilor, membri ai miscarii islamiste siite Hezbollah vor fi acuzati. Gruparea neaga orice rol, insa a contribuit la schimbarea guvernului libanez saptamana trecuta, dupa ce premierul a refuzat sa respinga autoritatea tribunalului. In Liban este liniste deocamdata, dar exista temeri ca evenimente precum acesta, vor duce la violente interconfensionale, similare celor din 2008. Presedintele american Barack Obama a salutat actul de acuzare si a subliniat ca tribunalul trebuie sa isi poata continua activitatea fara interferente. Rafik Hariri si alte 22 de persoane au fost asasinate in februarie 2005, cand o bomba a explodat in apropiere de coloana sa oficiala, la Beirut. Initial, Siria a fost acuzata pentru asasinat. Dupa moartea lui Hariri, a fost obligata sa isi retraga trupele din Liban, dupa 29 de ani. Insa dovezile din ultimul an sugereaza ca membri ai Hezbollah ar fi principalii suspecti.
Cat de sigura este protectia datelor personale astazi? In cadrul disputei create de publicarea de documente secrete de catre WikiLeaks, devine evident ca informatiile care circula pe cale electronica sunt extreme de vulnerabile si printr-o cale sau alta pot ajunge publice sau in mana criminalilor. Asa de exemplu recent, in cadrul anchetei asupra divulgarii secretelor diplomatice de catre WikiLeaks, autoritatile americane au cerut detalii asupra activitatii pe Twitter, Facebook si  Gmail, a unui numar de persoane care aveau corespondenta cu fondatorul agentiei Julian Assange. Printre aceste persoane se numara si o deputata islandeza pe nume Birgitta Jonsdottir. Comentand aceasta situatie, ea declara unui ziar ca: informatiile personale sunt tot asa de sigure pe internet cum sunt si daca ar fi trimise prin posta pe o carte postala. Un ultim episod in acest foileton este si ceremonia publica care a avut loc luni la Londra. In cadrul unei conferinte de presa, un fost bancher elvetian i-a remis lui Assange doua CD care contin detaliile bancare a circa 2.000 de clienti de la banca unde a lucrat. Rudolf Elmer acum in varsta de 55 de ani a fost dat afara in 2002 de la  grupul bancar elvetian Julius Baer, pentru violarea secretului bancar. In cursul acestei saptamani a inceput procesul impotriva lui. Pe vremea cand lucra la filiala din Insulele Caiman, Rudolf Elmer a constatat ca o parte din clientii bancii comiteau evaziune fiscala. Banca a negat ca a participat la o asemenea activitate, l-a dat afara si la dat in judecata. Acum bancherul vrea sa faca rau clientilor si bancii, care avand in vedere perspectiva ca informatiile privind tranzactiile bancare pot fi date publicitatii a pierdut din clientela.
Haiti in plina deruta. Saptamana trecuta urma sa aiba loc cel de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Haiti, dar nu s-a intamplat nimic, si nimeni nu stie cand vor avea loc aceste alegeri. De fapt insasi primul tur care a avut loc pe 28 noiembrie este contestat. In mijlocul unei derute politice si a unei crize fara precedent, a aparut pe aeroportul din capitala Port au Prince, un vizitator surpriza: fostul dictator Jean-Claude Duvalier, supranumit ,,Baby Doc”. Spre deosebire de acum 25 de ani cand a fost alungat de catre populatie, acum a fost intampinat de o multime care il aclama cu fervoare. In 1971 la moartea tatalui sau François ,,Papa Doc” Duvalier, Baby Doc avea numai 19 ani, dar aceasta nu l-a impiedicat sa se proclame presedinte pe viata ca si tatal sau, si sa faca o cariera sangeroasa care a durat pana in 1986 cand a fost alungat de la putere printr-o revolta populara.  Baby Doc a ramas in istorie ca fiind cel mai tanar presedinte, si unul din cei mai cruzi: lagare de concentrare, tortura, arestari  arbitrare, asasinate si persecutii, au marcat domnia lui. De fapt el mai face obiectul unor acuzatii de violare a drepturilor omului, dar in contextul unui stat corupt si dezorganizat, si datorita faptului ca a dus o existenta foarte discreta in exilul sau din Franta, el nu a ajuns inca in fata judecatorilor ca sa dea socoteala de faptele sale.
Iranul anuleaza pedeapsa cu moartea pentru Sakine Mohammadi Ashtiani. Autoritatile iraniene au anulat pedeapsa cu moartea prin lapidare, pronuntata anterior in cazul unei femei, acuzate de adulter si conspiratie la uciderea sotului. Potrivit agentiei iraniene ISNA, care citeaza o scrisoare trimisa de un parlamentar iranian presedintei braziliene Dilma Rousseff, pedeapsa pentru Sakine Mohammadi Ashtiani a fost comutata in 10 ani de inchisoare. Cazul a provocat indignarea comunitatii internationale, care a cerut in repetate randuri autoritatilor de la Teheran sa anuleze pedeapsa capitala pronuntata in cazul femeii. Doi jurnalisti germani se afla din octombrie in arest in Iran, dupa ce ar fi incercat sa-l intervieveze fara autorizatie pe fiul acestei femei.
Autoritatile se tem de epidemii dupa inundatiile in Brazilia. Autoritatile braziliene se tem de epidemii, dupa inundatiile care afecteaza tara. Cel putin 710 decese au fost inregistrate in regiunea montana a statului Rio de Janeiro, la nord-est de orasul Rio de Janeiro. Majoritatea victimelor provin din orasele Nova Friburgo si Teresopolis.  Autoritatile au avertizat locuitorii din regiune in legatura cu riscul unor boli transmise prin apa, si au distribuit cateva mii de doze de vaccin antitetanos si antidifterie. Salvatorii nu au reusit sa ajunga la unele dintre zonele afectate, si autoritatile se tem ca bilantul ar putea creste. Ploile vor continua in regiune.
Filipine. Inundatii. Cel putin 51 de persoane au murit si 16 sunt date disparute in inundatiile care se inregistreaza de doua saptamani in Filipine, au anuntat autoritatile.  ,,Avand in vedere numarul persoanelor disparute, bilantul va creste”, a avertizat seful agentiei care gestioneaza catastrofele naturale. Circa 25.000 de persoane sunt sinistrate.
Europa. Gripa porcina. Numarul persoanelor infectate cu virusul A/H1N1 al gripei porcine este in crestere in Europa si Rusia, a anuntat un responsabil rus. Ghennadi Oniscenko a declarat ca virusii de gripa de tip A sunt responsabili pentru 71% din cazurile din Europa, si ca 93% sunt de gripa porcina. Informatiile sunt alarmante, arata ca virusul A/H1N1 a revenit in forta. Numarul cazurilor de gripa porcina este in crestere in opt regiuni ruse, printre care Moscova. Pandemia de anul trecut s-a soldat cu peste 18.000 de morti.
Politia a confiscat 5,5 kg de heroina in gara centrala de autobuze din Sofia. Politia bulgara a confiscat 5,5 kg de heroina intr-o operatiune speciala impotriva traficului de droguri. Anuntul a fost facut duminica de ministrul de interne, Tvetan Tvetanov. Heroina era ascunsa intr-o valiza cu fund dublu ce apartinea unui pasager al autobuzului Istanbul-Sofia. Autobuzul a sosit sambata la gara centrala din Sofia. Patru persoane au fost arestate. Grupul era urmarit de mai multa vreme, si folosise aceasta schema de mai multe ori. Heroina era destinata unei alte tari din UE.
Bulgaria a interzis fumatul in locurile publice. Bulgaria a interzis, incepand de duminica, fumatul in locurile publice, a anuntat Ministerul bulgar al Sanatatii. Spatiile pentru fumat din restaurante, cafenele si baruri, dar si din cladirile comerciale si administrative, statii feroviare sau aeroporturi, trebuie sa aiba pereti si ventilatie buna. Proprietarii de cafenele si restaurante cu suprafata mai mica de 50 de metri patrati au dreptul sa decida daca permit sau nu fumatul. In cazul in care fumatul este permis, persoanele sub 18 ani nu vor putea intra. In institutiile si societatile mai mari, cel putin 50% din spatiu trebuie sa fie dedicat nefumatorilor. Insa in cluburile de noapte, fumatul va fi permis in permanenta, indiferent de cat de mari sunt. Cafenelele si restaurantele din centre comerciale devin spatii pentru nefumatori.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Dieta si Obezitatea. Saptamana trecuta, departamentul american de agricultura a anuntat schimbari drastice in meniul pe care scolile il vor servi anul acesta elevilor care mananca pranzul subventionat de guvern. Recomandarile provin de la Institute of Medicine, o organizatie guvernamentala afiliata cu National Academy of Sciences. Aceste schimbari au ca scop sa reduca caloriile pe care zilnic copii le consuma. Noul meniu va pune accentul pe grane integrale, fructe si vegetale, si mai putin pe alimentele bogate in grasimi. De asemenea, sarea din alimente va fi redusa la jumatate. Aceste schimbari vor afecta peste 32 de milioane de copii care in momentul de fata servesc pranzul la scoala, pranz care este subventionat de guvernul federal american. Obezitatea in randul copiilor a devenit o problema de proportii in America, iar guvernul cauta solutii pentru a reduce acesta situatie. Peste o treime din copii intre 6 si 19 ani sunt considerati obezi. ,,Daca nu vom actiona acum, obezitatea ne va manca de vii in ceea ce priveste costul asistentei medicale” a declarat Tom Vilsack secretarul cu probleme de agricultura. Un mic dejun este cel mai bine cand este mic, sugereaza cercetatorii germani de la Universitat Munchen. Intr-un articol publicat saptamana aceasta in revista Nutrition Journal, sunt detaliate rezultatele unui experiment in care dieta a 380 de persoane, dintre care 280 erau obeze, a fost examinata pe o perioada de doua saptamani. Rezultatele au aratat ca persoanele care au consumat un breakfast mare, au avut un surplus de 400 de calorii pe zi, in comparatie cu cei care au servit un breakfast normal sau mic. Mai multe studii recente sugerau ca un breakfast mare, bogat in calorii, este de preferat pentru mentinerea sau reducerea in greutate. Rationalizarea era ca un breakfast bogat in calorii satisface organismul si reduce apetitul pe tot restul zilei, rezultand intr-un pranz si o cina mult mai mica. ,,Participantii la studiu au consumat tot atatea alimente si la pranz si cina, indiferent de cat au consumat la breakfast” a explicat Dr. Volker Schusdziarra, autorul studiului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©Copyright 2011 Adriel Blog | TNB