"Barfa"

luni, 5 martie 2012 0 comentarii
   


       Intr-o zi, marele filozof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat :
- Socrate, stii ce am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai ?
- Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi spui as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei.
- Trei ?
- Asa este, a continuat Socrate. Intainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa imi spui. Primul teste este cel al Adevarului. Esti aboslut sigur ca ceea ce vrei sa imi spui este adevarat?  
- Nu, spuse omul. Defapt, doar am auzit despre el.
- E in regula, zise Socrate. Asadar, in realitate, tu nu stii daca este este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei sa ii spui despre studentul meu este ceva de bine ?
- Nu, dimpotriva...
- Deci, a continuat Socrate, vrei sa imi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat. Omul a dat din umeri, putin stanjenit. Socrate a continuat.
- Totusi, poti trece testul, pentru ca mai exista a treia proba- filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa imi spui despre studentul meu imi este de folos?
- Nu, nu chiar...
- Ei bine, a conchis Socrate, daca ceea ce vrei sa imi spui nu este nici adevarat, nici de bine, nici macar de folos  atunci de ce sa imi mai spui?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©Copyright 2011 Adriel Blog | TNB