NEWS

vineri, 11 februarie 2011 0 comentarii
Australia. Incendii. 42 de case au fost distruse si 19 au fost avariate in incendiile de padure care se intind pe o distanta de 40 de km in apropiere de orasul australian Perth, aflat in vestul tarii, au anuntat luni autoritatile. Potrivit serviciilor de pompieri si interventie in situatii de urgenta, nu exista informatii privind morti sau raniti, iar viteza vantului este mica. Politia, care asigura respectarea ordinului de evacuare emis de autoritati, a retinut mai multe persoane care voiau sa se intoarca pentru a-si apara locuintele. Vegetatia uscata, vantul si terenul accidentat au ingreunat eforturile sutelor de pompieri care incearca sa stinga focul, ajutati de sase elicoptere. Persoanele evacuate au fost cazate intr-o sala de sport. Incendiul coincide cu implinirea a doi ani de la incendiile de vegetatie de la nord de Melbourne, soldate cu moartea a 173 de persoane si distrugerea a 2.000 de proprietati. Pe de alta parte, nord-estul Australiei este afectat de inundatiile provocate de ciclonul Yasi. Inundatiile afecteaza si statul Victoria, dupa ce Yasi a provocat pagube si in alte zone. Yasi, furtuna de categoria 5, a lovit mai multe orase din Queensland. In aceasta regiune, 7.000 de persoane se afla in centre speciale si alte cateva mii locuiesc in casele avariate, fara curent electric si apa.

Un nou stat pe harta lumii. In sfarsit este oficial, presedintele sudanez Omar el-Bechir, a publicat saptamana aceasta un decret care recunoaste rezultatul final al referendumului asupra Sudanului de Sud, si accepta secesiunea acestuia. Astfel 98,83 % dintre cei care au votat, au dorit ca sa ia fiinta un nou stat, Sudanul de Sud, cel de-al 193 stat recunoscut de catre ONU, si printre altele unul din cele mai sarace. Dupa zeci de ani de razboi civil, situatia pare sa fie clarificata si separarea legiferata. De fapt cele doua regiuni nu au prea mult in comun, sudul are o populatie de culoare, crestina sau animista, nordul este populat de locuitori arabi musulmani. Mai sunt multe lucruri de clarificat, cum ar fi rezervele de petrol care se afla mai ales in sud, cele de apa, cei mai multi afluenti ai Nilului traverseaza de asemenea sudul. Mai sunt apoi datoriile si proprietatile care apartin statului, sistemul bancar care trebuie organizat, tranzitul pastorilor care are loc in mod traditional pe tot teritoriul tarii. Cu siguranta ca mai sunt multe lucruri de clarificat, acesta nu este decat inceputul.

Egiptul continua sa fie in plina revolta. Dupa doua saptamani de revolta si manifestatii, Egiptul este departe de a-si regasi stabilitatea si pacea. In ciuda revoltei populare presedintele Hosmin Moubarak, refuza sa plece, noul vice presedinte duce tratative cu manifestantii care nu vor sa cedeze. In pofida sfaturilor si ingrijorarii occidentalilor, ambele tabere par sa stea hotarate pe pozitiile lor. Economia se degradeaza, turistii care sunt o sursa importanta de venituri pentru economia nationala, au fugit, situatia se degradeaza pe zi ce trece, spectrul anarhiei sau al unei lovituri de stat este tot mai prezent.

Tunisia stare de incertitudine. Dupa euforia unei revolutii care parea ca a fost reusita, unde poporul a pus mana pe putere, urmeaza proba realitatii. Cat priveste democratia, noul presedinte Foued Mebazaa, a primit puteri depline si poate guverna prin decret, ceea ce ii permite sa evite parlamentul mostenit de pe vremea fostului presedinte Ben Ali, dar aceasta nu este prea democratic. Dar cel mai grav este ca statiunile balneare care la aceasta vreme erau pline de turisti occidentali, sunt absolut pustii, nici macar un turist ratacit nu se plimba pe plajele odinioara atat de aglomerate. Hotelurile, restaurantele si fabricantii de artizanat, sunt in somaj. Miercuri o delegatie de experti francezi din domeniul turismului, s-a intalnit cu presedintele tunisian si i-a explicat ca nu au curajul sa aduca turisti atata vreme cat situatia nu este sigura, si nimeni nu stie ce se va intampla cand starea de urgenta va fi ridicata si populatia va putea manifesta dupa pofta inimii.

Cand anormalul devine normal. Privind prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, ai putea crede ca toate sunt in ordine in Belgia, Corea sau Coasta de Fildes. Dupa agitatia primelor saptamani, in ciuda faptului ca nimic pozitiv nu a intervenit, oamenii s-au obisnuit cu anormalul. Belgia este tot fara guvern, politicienii isi paseaza responsabilitatea unul la altul, informatori, negociatori si formatori, se succed fara intrerupere la palatul regal, si constata ca nu pot gasi nici o solutie. In Coasta de Fildes, la fel nu se inregistreaza nici un progres, fostul presedinte Laurent Gbagbo, refuza sa plece, noul presedinte ales Alassane Ouattara, nu poate guverna, populatia este impartita in preferinte, iar economia se duce de rapa. De fapt chiar si productia de cacao la care Coasta de Fildes are o contributie importanta, se resimte. Ca sa faca lucrurile si mai complicate, inamicii jurati pana mai ieri, presedintele sud african, Jacob Zuma, si Thabo M'Beki, sunt suspectati ca vand arme fostului presedinte Gbagbo. O nava militara sud africana, SAS Drakensberg, stationeaza in portul Abidjan, si in mod discret debarca arme. Tot saptamana aceasta, reprezentantii celor doua Coree, care s-au intalnit pentru doua zile in orasul de frontiera Panmunjom, s-au despartit fara sa ajunga la vreo intelegere; un alt conflict care se eternizeaza.

Guvernul tunisian recheama rezervistii pentru a restabili ordinea publica. Guvernul tunisian i-a reconvocat in armata pe rezervisti, pentru a restabili ordinea publica. Membri in retragere ai fortelor terestre, aeriene si maritime sunt obligati sa se prezinte la cel mai apropiat centru de recrutare, se spune intr-un comunicat al ministerului apararii de la Tunis. De la inlaturarea de la putere a presedintelui autoritar Zine al-Abidine Ben Ali, la jumatatea lunii trecute, armata este responsabila cu asigurarea ordinii publice pe strazile din Tunisia. Fortele armate au preluat atributiile politiei si pentru ca populatia ii identifica pe politisti drept agenti ai represiunii practicate de vechiul regim. In ultimele zile, situatia securitatii s-a inrautatit din nou in Tunisia, numarul incidentelor violente crescand considerabil.

Polonia. Peste 60.000 de persoane au ramas fara curent electric, din cauza rafalelor puternice de vant care au afectat nordul Poloniei, rupand linii de tensiune, copaci si panouri publicitare. In provincia Pomerania, viteza vantului a fost de 110 km iar 49.000 de persoane au ramas fara curent. Mai la vest, in districtul Koszalin, 2.000 de consumatori au ramas fara electricitate, din cauza ca liniile de tensiune au fost doborate. Potrivit meteorologilor de la Centrul de management al situatiilor de criza din orasul Szczecin, din nord-vestul tarii, viteza vantului va fi miercuri de circa 80 de km pe ora, dar va scadea in cursul serii.

Kirkuk. Atentat. Explozia a trei masini capcana a provocat in Irak moartea a sase persoane si ranirea altor 75, potrivit ultimului bilant dat publicitatii de autoritati. Deflagratiile au avut loc in orasul Kirkuk, din nordul tarii, o zona bogata in resurse petroliere. Primul atentat a vizat un responsabil din politie, al doilea o patrula a politiei irakiene, in timp ce a treia bomba a explodat langa o cladire folosita de fortele de securitate kurde. Orasul Kirkuk este in partea kurda a Irakului, la 250 de km nord de capitala Bagdad.

Fasia Gaza. Atac. Aviatia militara israeliana a atacat tinte din Fasia Gaza, ca raspuns la tirurile de rachete trase asupra Israelului de catre militantii palestinieni. Raidurile israeliene au avut loc in apropierea localitatii Seitun, in estul Fasiei Gaza, si au vizat, printre altele, o tabara de antrenament a Brigazilor El-Kud, aripa armata a gruparii radicale Jihadul Islamic. Potrivit unor surse spitalicesti, doua femei si sase barbati au fost raniti in atacuri. Brigazile El-Kud au ripostat la randul lor cu tiruri de grenade asupra sudului Israelului. In context, Rusia a propus o vizita a Consiliului de Securitate al ONU in Orientul Mijlociu. Ambasadorul rus la Natiunile Unite, Vitali Ciurkin, crede ca ar putea fi impulsionate astfel eforturile de pace israeliano-palestiniene. Membri celui mai inalt for al ONU au vizitat ultima oara regiunea in 1979.

Patru copii romani de etnie roma, morti intr-un incendiu in Italia. Patru copii romani au murit intr-un incendiu izbucnit intr-o baraca dintr-o tabara ilegala de romi din capitala Italiei. Incendiul a izbucnit intr-o tabara de pe strada Appia Nuova, in cartierul Ac|uasanta. Potrivit presei italiene, cele patru victime sunt trei baieti, in varsta de patru, cinci, respectiv 11 ani, si o fetita in varsta de 11 ani. Ei ar fi murit in somn. Conform politiei, copiii erau singuri in baraca in momentul izbucnirii incendiului, matusa lor fiind plecata sa ia apa, iar mama la un fast food din apropiere. Primarul Romei Gianni Alemanno a deplans tragedia si a cerut intensificarea eforturilor de construire de tabere legale pentru romi.

Roma. Procurorii italieni cer judecarea imediata a premierului Berlusconi. Procurorii din orasul italian Milano vor solicita miercuri ca premierul Silvio Berlusconi sa fie judecat fara intarziere pentru presupuse relatii cu o minora. Procurorul-sef Edmondo Bruti Liberati, le-a spus jurnalistilor ca echipa sa va avea o intalnire finala pentru lamurirea aspectelor procedurale ale cazului, apoi va fi inaintata unui judecator cererea de incepere a procesului. Anchetatorii italieni il acuza pe Berlusconi ca a platit pentru a beneficia de servicii sexuale din partea minorei, iar ulterior a facut presiuni asupra politistilor pentru a o elibera pe tanara, dupa ce aceasta fusese retinuta pentru furt.

Vas petrolier italian, rapit de piratii somalezi. Piratii somalezi au sechestrat un petrolier italian care naviga in apele Oceanului Indian, dupa ce au deschis focul asupra ambarcatiunii. Potrivit Marinei italiene, nimeni nu a fost ranit in incidentul de pe nava Savina Caylyn, care a avut loc la 500 de mile de coastele indiene si la 800 de cele somaleze. Cel putin cinci pirati ar fi participat la operatiune. Echipajul petrolierului este format din 17 indieni si cinci italieni. O fregata a Marinei italiene se indreapta spre locul incidentului. Potrivit comandantului Fortei Navale a UE, Paddy O'Kennedy, vasul sechestrat se deplaseaza in prezent in directia Somaliei.

Liderul rebel cecen Doku Umarov a revendicat, intr-o inregistrare video publicata pe internet, atacul terorist ce a vizat luna trecuta aeroportul international Domodedovo din Moscova, atac soldat cu 38 de morti si 180 de raniti. Declarat deja ,,inamicul public numarul unu” de catre responsabilii rusi, Umarov, autoproclamat emir al Caucazului, a amenintat cu noi atacuri. Pe siteul kavkazcenter.com, el a precizat ca atacul de pe aeroport a fost desfasurat pentru a razbuna crimele ruse din Caucaz. Rebelii islamisti din aceasta regiune vizeaza crearea unui stat islamic independent. Umarov a revendicat si alte atentate, printre care cel de la metroul din Moscova din 2010, soldat cu peste 30 de morti.

Peste 100 de perchezitii in Timis, Arad, Caras, si in vamile Naidas, Stamora Moravita, Deta si Cruceni. Vamesii si politistii de frontiera de la cele cinci vami si sectoare din judetele Timis si Caras-Severin vor fi adusi in Capitala, la sediul DNA, pentru audieri, in timp ce contrabandistii ridicati dupa perchezitiile din Bucuresti si alte 10 judete vor fi audiati la Parchetul Curtii de Apel Pitesti. Aproximativ 1.200 de politisti, jandarmi si ofiteri DGA participa la perchezitiile din cele cinci vami si sectoare ale Politiei de Frontiera din judetele Timis si Caras-Severin si de la locuintele politistilor si vamesilor, in timp ce la actiunea care ii vizeaza pe contrabandisti au participat 1.000 de politisti, coordonati de IPJ Arges. Peste 30 de persoane au fost ridicate, marti, de politisti, in urma celor 75 de descinderi in Bucuresti si 10 judete. Persoanele suspectate de contrabanda erau monitorizate din august 2010. Marti dimineata au avut loc descinderi in Bucuresti si in judetele Arges, Galati, Olt, Ilfov, Maramures, Suceava, Dolj, Giurgiu, Timis si Dambovita.

Peste 100 de europeni se antreneaza in prezent in tabere al Qaida. Al Qaida intensifica recrutarile in Europa, pentru ca vizeaza mai multe tinte pe acest continent, relateaza Le Figaro, citand documente ale serviciilor secrete. Potrivit unui memoriu al serviciilor secrete, peste 100 de europeni se antreneaza in prezent in tabere al Qaida, la granita dintre Pakistan si Afganistan, comparativ cu cateva cazuri izolate in urma cu cativa ani. Autoritatile franceze sunt in alerta ridicata din cauza unor posibile comploturi impotriva unor tinte franceze, potrivit Le Figaro. Memoriul spune ca serviciile secrete au fost alertate in legatura cu prezenta a 14 francezi in regiune in 2010. Le Figaro mai scrie ca serviciile au interceptat comunicatii de la o aripa al Qaida din vestul Africii, Al Qaida din Magrebul islamic, ce acuza Franta si SUA ca ar incerca sa instaleze un regim-marioneta in Tunisia. Regimul Ben Ali din Tunisia a fost indepartat de la putere luna trecuta, in urma revoltelor.

Cambodgia si Tailanda au semnat un acord de incetare a focului la granita de nord-est a celor doua tari. Tailanda si Cambodgia au semnat un acord de incetare a focului, dupa doua zile de confruntari care au avut loc la granita de nord-est a celor doua state. Informatia a fost confirmata de comandanti militari ai celor doua tari, dupa incheierea unei intrevederi. Cel putin cinci soldati si civili au fost ucisi in urma primelor confruntari sangeroase de mai bine de un an, intre armatele celor doua tari. Templul hindus si teritoriul din imediata apropiere genereaza de foarte multa vreme dispute intre cele doua state vecine din Asia de sud-est.

Preturile la alimente, nivel record in ianuarie. Preturile la alimente la nivel global vor ramane ridicate, a anuntat Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura, care a aratat ca indicele preturilor la mancare a atins un nivel record in ianuarie. Noile cifre indica mentinerea presiunii pe costurile alimentelor. Aceste preturi ridicate se vor inregistra si in lunile urmatoare, a declarat economistul si expertul in cereale al forului ONU, Abdolreza Abbassian. Situatia este ingrijoratoare in special pentru tarile fara resurse si cu venituri mici, care vor avea probleme cu finantarea importurilor de alimente. De asemenea, familiile care cheltuie mare parte din venit pe alimente vor fi afectate negativ de aceste evolutii, a explicat Abbassian.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Copiii si educatia de acasa. Copiii cu o copilarie mai disciplinata au avut mai multe sanse sa devina adulti sanatosi fizic, mental si finacial. Un studiu publicat recent in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, sugereaza ca o copilarie mai stricta in care copiii sunt invatati inca de la varsta de trei ani controlul de sine, are darul sa creeze un adult cu mai mult succes in viata. In Noua Zeelanda 1.000 de copii au fost observati de la nastere pana la varsta de 32 de ani. Copiii care au fost invatati sa aiba rabdare, sa-si astepte randul, sa fie constiinciosi si persistenti in a realiza anumite proiecte, la maturitate au fost mai echilibrati si mai realizati pe plan profesional, finacial si social, in comparatie cu copiii care atat acasa cat si la scoala au fost lasati sa faca ce le placea lor.

Oul de gaina. The U.S. Department of Agriculture (USDA) a anuntat saptamana aceasta ca in prezent, pe piata americana, oul de gaina contine cu 14% mai putin colesterol si 64% mai multa vitamina D, in comparatie cu anul 2002. Diferenta este atribuita inbunatatirilor in hrana pe care gainile din fermele americane o consuma. Cu toate acestea, in medie un ou contine 185 mg de colesterol, iar USDA recomanda consumul a nu mai mult de 300 mg de colesterol pe zi. In alte cuvinte, consumul a numai doua oua pe zi depaseste limita totala de colesterol recomandata.

Un nou pacemaker. Tot saptamana aceasta, The U.S. Food and Drug Administration (FDA), a aprobat primul pacemaker care poate fi folosit pe timpul unui magnetic resonance imaging (MRI) scans. MRI scan este o procedura care foloseste campuri magnetice si unde radio pentru a creea imagini detaliate ale corpului uman. Revo MRI SureScan Pacing System, este numele acestui aparat care este implantat chirurgical si care foloseste impulsuri electrice pentru a trata ritmul iregular al inimi. Din cauza campului magnetic puternic pe care un MRI il genereaza, pana acum persoanele cu pacemakers erau sfatuite sa evite un MRI scan.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©Copyright 2011 Adriel Blog | TNB