Arca lui Remizov aduce salvarea de calamitati...

duminică, 13 februarie 2011 0 comentarii
Arhitectul rus Alexander Remizov  a propus un nou model de casă  rezistentă la surprizele nefericite ale viitorului. Numită „Arcă”, viitoarea casă cu temelie sau dom plutitor ar putea găzdui până la 10.000 de oameni.

Arca lui Remizov are o dublă misiune: aceea de a-i feri pe oameni de  condiții de mediu extreme, și aceea de a feri mediul de acțiunile nocive  ale omului. „Proiectul Arca încearcă să răspundă acestor provocări ale  Timpului în care trăim”, notează arhitectul pe site-ul  său.

Prototipul prevede o construcție din lemn, oțel și plastic extrem de rezistent, care să poată fi adaptată la orice tip de mediu și utilizare, inclusiv în zone seismice. O variantă suplimentară a proiectului oferă un prototip care poate pluti pe oceanul planetar în cazul unei încălziri globale. Materialele necesare sunt prefabricate, întregul proces al construcției fiind finalizat în timp relativ scurt și la costuri reduse.

Planul clădirii este încă pe hârtie, dar aceasta poate fi proiectată în diferite mărimi, găzduind de la 50 la 10.000 de oameni. Proiectul se poate materializa în case, hoteluri sau alte tipuri de construcții civile. Chiar dacă prototipul seamănă mai mult cu arcul de jucărie Slinky decât cu arca lui Noe, proiectul este extrem de serios. Arhitectul deține un master în domeniul construcțiilor nepoluante iar  Arca lui Remizov se încadrează cerințelor contemporane de mediu. Un generator de vânt furnizează energia, în timp ce suprafața exterioară a clădirii e acoperită cu panouri solare. „Forma domului favorizează formarea unor turbulențe de aer, crescând puterea generatoarelor", a explicat Remizov pentru CNN. În varianta plutitoare, clădirea ar putea capta energia din apă. Toate reziduurile sunt reutilizate intern. În mediul interior o serie de plante selectate vor furniza oxigenul necesar vieții locuitorilor din Arcă.

Arca lui Remizov a fost concepută în urma experienței din cadrul  programului „Arhitecture for Disasters Relief”, al Uniunii  Internaționale a Arhitecților. Proiectul are la bază conceptul casei  bioclimatice cu surse independente de menținere a vieții.
                                             sursa: Semnele Timpului.ro
Galerie foto :

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©Copyright 2011 Adriel Blog | TNB